Qytetarët më shumë pengojnë se sa ndihmojnë zjarrfikësit

Qytetarët më shumë pengonë se sa po u ndihmojnë zjarrfikësve që shuajnë zjarrin, thonë nga njësia e zjarrfikësve në Dibër. Kështu ata thonë se edukimi i popullsisë është i domosdoshëm për shuarjen e zjarreve.

Njësia Territorial Kundër-zjarrit në Dibër, e cila për shuarjen e zjarreve edhe në komunat rurale të Qendrës Zhupës dhe Mavrovë-Rostushë, vlerëson se një nga problemet kyçe me të cilat ballafaqohet kur shuhet zjarri është mënyra e mbështetjes së qytetarëve. Shpesh, ndodh që qytetarët më shumë pengojnë se sa ndihmojnë.  Për shkak të këtij problemi në këtë njësi nevojitet edukimi i duhur i popullatës, me çka do mësojnë se si duhet të përfshihen në ndihmë ndaj njësisë kundër zjarrit.

“Kur bëhet fjalë për zjarret në rajon, kemi probleme me rrugët kyçse, por një nga problemet kryesore është edukimi i ulët i popullsisë për të ndihmuar në shuarjen e zjarreve. Shpesh ato pengojnë dhe nuk ndjekin udhëzimet tona. Prandaj, ka nevojë për edukim të popullsisë. Ne gjithashtu kemi probleme me mënyrën e grumbullimit të drruve për ngrohje, por edhe me mungesën e hidranteve në qytet, sepse rrjeti hidrantëve është i pamjaftueshëm “, thotë komandanti i njësisë zjarrfikëse Xhetan Miftarovski.

Sipas tij, njësia arrin të ndërhyjë me sukses edhe në kushte të tilla. Brenda bashkëpunimit kufitar të komunës së Dibrës me Peshkopinë, në përputhje me memorandumin e bashkëpunimit, njësia e zjarrfikësve të Dibës kryen intervenime në zjarret edhe zonat kufitare në Shqipëri.

“Komunat e Dibrës dhe Peshkopës nga Shqipëria kanë një memorandum bashkëpunimi. Brenda këtij kuadri, njësia territoriale e Dibrës është pajtuar të ndërhyjë në zjarr dhe në zonat kufitare të banuara në Shqipëri. Ne e kemi bërë këtë dhe deri më tani kemi ndërhyrë disa herë dhe me sukses. Gjatë vitit 2017 ndërhyjmë dy herë, “theksoi Miftarovski.

Gjatë muajve të ardhshëm të këtij viti, njësia do të rrisë bashkëpunimin me institucionet kompetente për të zvogëluar numrin e zjarreve në hapësirat e hapura. Zjarret në pyje kanë shkaktuar dëme të mëdha në vitet e fundit, dhe këtë vit do të forcohet edhe kontrolli nga policia pyjore.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: NDALOHET KOPJIMI! Faleminderit për mirëkuptimin!